09/30
2021

2021: Een ruimtereis is een aanstekelijke voorstelling over de nacht voor iedereen ouder dan 4 jaar ★★★★☆

Deze speelse muziektheatervoorstelling met een vleugje sci-fi stemt vrolijk en, afhankelijk van uw leeftijd, wellicht ook weemoedig.
09/30
2021

Vanishing Point is een zachte, masculiene dansvoorstelling over vergankelijkheid ★★★☆☆

Je zou in al die kabbelende grijstinten af en toe ook iets willen zien opvlammen, iemand die crasht, een scheur in het beton.
09/30
2021

Deze drie jonge theatermakers doken in de klassiekers om een punt te maken over homo-emancipatie

Florian Myjer, Lars Brinkman en Char Li Chung, alle drie twintigers, wendden zich tot klassieke literaire teksten om te laten zien dat de vrijheid om te zijn wie je bent nog steeds bevochten moet worden.
09/30
2021

‘Ik ben niet opgegroeid met het idee dat je acteur of regisseur kunt worden’

Wat zijn dit voor vragen? Mustafa Duygulu is scenarioschrijver (De Oost) regisseert (Mocro Maffia), en acteert (Forever Rich, nu op Netflix). Zijn ultieme ambitie: een tv-serie over de rassenrellen in Rotterdam begin jaren zeventig.
09/29
2021

Blad: het is gelukkig weer Beatles-tijd

Wat is lezenswaardig deze week? Mojo Magazine duikt in The Beatles.
09/29
2021

De man die discriminatie moet bestrijden: ‘Zonder migranten is Nederland verloren’

Als Nationaal Coördinator tegen Discriminatie en Racisme gaat Rabin Baldewsingh werken aan een inclusieve samenleving. Hoe ziet die er voor hem uit? ‘Segregatie is zo slecht nog niet.’
09/29
2021

Voor Molukkers komt een eensgezinde herdenking nog te vroeg

Volgende week donderdag zou herdacht worden dat er zeventig jaar geleden zo’n 12.500 Molukkers naar Nederland kwamen. Maar de gezamenlijke geschiedenis blijkt een splijtzwam binnen gemeenschap te zijn.
09/29
2021

München: dat stond heel even voor iets goeds en iets nobels

Zelden zal de Volkskrant zich zozeer door haar eigen wensdenken op sleeptouw hebben laten nemen als op 1 oktober 1938, de dag na de bezegeling van het Verdrag van München en de plechtige belofte van Groot-Brittannië en nazi-Duitsland om nooit meer tegen elkaar ten strijde te trekken. De Volkskrant stond hierin overigens niet alleen: zij deelde in de algemene verwachting dat de vrede in Europa voor langere tijd was gewaarborgd. Niet omdat ze overtuigd was van de vredeswil van de vijanden ‘van een bepaald regeringsstelsel’ – waarmee ze ongetwijfeld (ook) op Hitler doelde – maar omdat hun volkeren hun simpelweg niet meer zouden toestaan om elkaar met modern wapentuig te bestoken. Zelfs Hitler was gezwicht voor ‘de instinctieve begeerte naar zelfbehoud die heel het denken van de mensheid bestuurde. (…) De volkeren hebben door hun geestdriftige toejuichingen voor hen die de vrede hebben behouden het meest klinkende protest tegen de oorlog uitgebracht dat denkbaar was.’
09/29
2021

Na achttien maanden stilte heropent Ziggo Dome: ‘Straks staat hier elke week een wereldster’

De Amsterdamse Ziggo Dome bereidt zich voor op de heropening, vrijdag met een concert van De Dijk. Directeur Danny Damman hield de concerthal ternauwernood overeind. Hij voorspelt voor volgend jaar een ware renaissance. ‘Het wordt hier rammetjevol.’
09/29
2021

Krijgt Nederland een extraparlementair kabinet? ‘Oplossing voor de korte termijn’

Krijgt Nederland een extraparlementair kabinet, zoals informateur Johan Remkes heeft geopperd? Net zoals Limburg in 2019 een extraparlementair bestuurscollege kreeg – en na een bestuurscrisis eerder dit jaar nu opnieuw heeft onder leiding van waarnemend gouverneur Johan Remkes?