07/30
2021

Juridische dilemma’s: bewijs maar eens wat de broers Al H. in Syrië deden

Strafzaken tegen vluchtelingen die in hun thuisland mogelijk misdrijven hebben gepleegd, zijn notoir ingewikkeld. Dat bleek deze week weer in het proces tegen de ‘Balie-Syriër’ en zijn broer.
07/30
2021

Verwarring en onzekerheid over Franse gezondheidspas, bij inwoners van Lille en bij toeristen

Op 12 juli kondigde president Macron aan dat alle volwassenen een bewijs van vaccinatie, herstel van covid-19 of een negatieve testuitslag moeten kunnen tonen. Maar de invoering is uitgesteld. Sommigen hopen op afstel. ‘Ik heb afgelopen zondag hier in Lille geprotesteerd.’
07/30
2021

Haalt het wat uit wat ze in Amerika doen, 100 dollar bieden aan wie zich laat vaccineren?

De Amerikaanse regering heeft staten en steden opgeroepen 100 dollar uit te delen (84 euro) aan mensen die zich tegen corona laten vaccineren. Dat zal de vaccinatiebereidheid naar verwachting opkrikken, al is het de vraag hoeveel.
07/30
2021

Thuis bij deze Nederlandse veteranen klinkt de echo van Afghaanse bermbommen

Het vertrek van de Nederlandse troepen uit Afghanistan is niet het einde van het verhaal. De langste Nederlandse militaire uitzending is na twintig jaar deel van de Nederlandse samenleving. Wij zijn uit Afghanistan, maar Afghanistan niet uit ons, vertellen veteranen Kenny van Geijlswijk en Roy Grinwis.
07/30
2021

Bij de toewijzing van werelderfgoed spelen nationalistische belangen op, dat druist in tegen de grondgedachte

Het beschermen van werelderfgoed begon uit een universele grondgedachte: deze plekken moeten voor iedereen op aarde bewaard blijven. Maar nationalistische belangen spelen op.
07/30
2021

Een rampjaar voor bioscopen, maar een opsteker voor de Nederlandse film

De bioscopen hebben veel geleden onder corona. Hoe gaat het met de rest van de Nederlandse filmindustrie?
07/30
2021

Thuishaven Sint Maarten ziet licht aan het eind van de tunnel: cruisevaart komt weer op stoom

Meer dan vijfhonderd dagen lagen de drijvende dorpen gedwongen voor anker. Dit was niet alleen een enorme klap voor de rederijen van de cruiseschepen maar ook voor de bestemmingen die ze aandeden, zoals het Caribische eiland Sint Maarten, dat voor 85 procent afhankelijk is van het toerisme. Het eiland werpt zich dan ook graag op als thuishaven, nu de cruisevaart langzaam weer op stoom komt.
07/30
2021

De medaillespiegel is de barometer van het land in barre tijden

De rubriek Beeldvormers onderzoekt hoe een foto onze kijk op de werkelijkheid bepaalt. Deze week: het medaillespiegeldenken.
07/30
2021

Burgemeester Daan Prevoo van Valkenburg: ‘Zo’n ramp maakt ongekende krachten in je los’

Daan Prevoo, burgemeester van Valkenburg ‘in oorlogstijd’, over de pijnlijke ontruiming van een hospice, zestig verdronken duiven, de enorme saamhorigheid onder inwoners en ondernemers, maar ook over de profiteurs van de ramp. ‘Als de riolen overstromen, komen de ratten naar boven.’
07/30
2021

Het nieuwe album van Billie Eilish is ingehouden, onderkoeld en ijzersterk ★★★★☆

Met Happier Than Ever heeft Billie Eilish een klassiek popalbum afgeleverd, vol liedjes die beklijven.