06/30
2021

‘Niemand heeft ooit van mij gehouden.’ De docu­mentaire Tina vertelt haar tragische levensverhaal

06/28
2021

Na magere jaren ziet Nederland weer successen in de Tour de France

De cijfers bij het nieuws van maandag: na magere jaren ziet Nederland weer successen in de Tour de France. De eerste dagen van de Tour kenmerkten zich verder door een aantal grote valpartijen, maar over het algemeen neemt het aantal finishers in de Tour toe.
06/28
2021

De plicht is er niet meer, maar in Madrid zie je het mondkapje overal: ‘Ik ben eraan gewend’

Is het gezond verstand of een collectief stockholmsyndroom? Veel Madrilenen zijn niet van hun mondkapjes af te krijgen, ook al is de gezichtsbedekking in Spanje niet meer (overal) op straat verplicht. ‘De coronacrisis is nog niet voorbij, hè.’
06/28
2021

Noord-Koreaanse zender spreekt over ‘uitgemergelde’ leider Kim

Na weken van speculaties lijkt Noord-Korea eindelijk te hebben erkend dat hun zwaarlijvige leider Kim Jong-un is afgevallen. In een ongewoon openhartig interview liet de staatstelevisie een ‘diepbedroefde’ inwoner van Pyongyang aan het woord die sprak over een ‘uitgemergelde’ Kim.
06/28
2021

Wanneer wordt een vogelnaam bedenkelijk?

Meepraten voor beginners: Jan Kuitenbrouwer schrijft het woordenboek van de verbale burgeroorlog die we het ‘openbaar debat’ noemen. Deze week, onder de ‘V’: vogelnamen.
06/28
2021

Gesjoemel met CoronaCheck is niet ‘gewoon even screenshotje delen’

Het gonst in het uitgaanscircuit: als je een afbeelding maakt van de corona-QR-code van iemand anders dan kun je met je hele vriendenclub de nachtclub in. Maar zo makkelijk blijkt de nieuwe CoronaCheck-app niet te omzeilen.
06/28
2021

‘Eet niet alleen, nodig een ander uit.’ Hoe het Brusselse Molenbeek langzaam verandert

Kun je als bewoner zelf iets doen om je buurt een beetje op te tillen? Pablo Cabenda duikt in de Brusselse deelgemeente Molenbeek, de wijk die terroristen voortbracht, maar waar burgerinitiatieven langzaam iets lijken te veranderen.
06/28
2021

Kunstenaar Jan Fabre moet voor de rechter verschijnen vanwege grensoverschrijdend gedrag

Na een onderzoek van een kleine drie jaar begint het Arbeidsauditoraat Antwerpen (een lokaal opererend Openbaar Ministerie) een strafrechtelijk proces tegen beeldend kunstenaar, choreograaf, schrijver en theatermaker Jan Fabre.
06/28
2021

Israël was koploper bij terugkeer naar ‘oude normaal’, maar treft nu weer maatregelen

Israël is tijdens de pandemie altijd koploper geweest bij de terugkeer naar ‘het oude normaal’ – eerst met een razendsnelle vaccinatiecampagne, en daarna met het opengooien van de samenleving. Door de oprukkende deltavariant worden er toch weer maatregelen getroffen.
06/28
2021

Op pad met de kunstenaar die heel Heerlen tekent

Voor museum Schunk portretteerde David Bade onder andere de jonge Heerlense breakdancers van HFC.