Het Openbaar Ministerie heeft vrijdag een half jaar cel geëist tegen oud-PVV’er en voormalig politieman Hero Brinkman. Het gewezen Kamerlid stond in de rechtbank in Amsterdam terecht voor het lekken van vertrouwelijke politie-informatie.
India leek aan de tweede coronagolf te ontsnappen, maar het virus kreeg opnieuw de overhand. Er is angst en paniek bij de ziekenhuispoort van Lucknow, maar ook boosheid op de regering. ‘We zijn niet getuige van criminele nalatigheid, maar van een regelrechte misdaad tegen de menselijkheid.’
De dagen van Mark Rutte zijn geteld, vindt Thomas Kirchner, die als journalist van de Süddeutsche Zeitung de ontwikkelingen in Nederland op de voet volgt. Het verbaast hem dat Nederlandse media niet net zo hard oordelen.
Journalist Hans de Geus werd huisjesmelker. Hij schreef een boek over zijn schuldgevoel daarover en over de problemen op de woningmarkt. Op stap door Amsterdam-Zuidoost met een ‘salonsocialist’.
In zijn eindverslag geeft informateur Tjeenk Willink drie ijkpunten voor een nieuw kabinet waarin VVD, CDA en D66 het motorblok zullen vormen. De vraag is: welke partij helpt deze ‘onvermijdelijke drie’ aan een meerderheid?
Tijdens een religieus feest in Israël zijn in de nacht van donderdag op vrijdag 45 mensen door verdrukking omgekomen. Wat was dit voor feest en hoe kon het zo misgaan?
De Franse president Macron heeft een stappenplan gepresenteerd om uit de strenge lockdown te komen. ‘We moeten onze Franse manier van leven terugvinden’, aldus Macron bij de presentatie. De eerste versoepelingen worden maandag al van kracht, terwijl de ic’s nog vol liggen. We bellen met Frankrijk-correspondent Eline Huisman.
Rusland legt acht politici en functionarissen van de Europese Unie een inreisverbod op, als vergelding voor Europese sancties tegen vier Russen in maart.
De New Yorkse politie stopt met het inzetten van een robothond. Het apparaat wordt ook gebruikt door de Nederlandse politie.
Deze week werd bekend dat de gemeente Enschede 600 duizend euro boete moet betalen vanwege het overtreden van de privacywetgeving. Toen de Algemene Verordening Privacy (AVG) inging op 25 mei 2018, waren veel organisaties in Nederland in rep en roer. Mag de voetbalvereniging de naam van de topscorer nog wel op internet zetten? Krijgt de bakker een boete als iemand de lijst met bestellingen ziet? Het ‘AVG-proof’ maken van organisaties was voor veel consultants een lucratieve bijverdienste. Nu, bijna drie jaar later, is pas de twaalfde boete uitgedeeld. Is de privacywet een papieren tijger? En wat houdt de AVG in?