04/30
2021

Half jaar jaar cel geëist tegen oud-PVV’er Hero Brinkman voor lekken informatie

Het Openbaar Ministerie heeft vrijdag een half jaar cel geëist tegen oud-PVV’er en voormalig politieman Hero Brinkman. Het gewezen Kamerlid stond in de rechtbank in Amsterdam terecht voor het lekken van vertrouwelijke politie-informatie.
04/30
2021

In het Indiase Lucknow branden de vuren van de crematieplaatsen dag en nacht

India leek aan de tweede coronagolf te ontsnappen, maar het virus kreeg opnieuw de overhand. Er is angst en paniek bij de ziekenhuispoort van Lucknow, maar ook boosheid op de regering. ‘We zijn niet getuige van criminele nalatigheid, maar van een regelrechte misdaad tegen de menselijkheid.’
04/30
2021

Een premier die liegt, is niet normaal. De Duitse journalist Thomas Kirchner mist onze verontwaardiging

De dagen van Mark Rutte zijn geteld, vindt Thomas Kirchner, die als journalist van de Süddeutsche Zeitung de ontwikkelingen in Nederland op de voet volgt. Het verbaast hem dat Nederlandse media niet net zo hard oordelen.
04/30
2021

Journalist Hans de Geus werd huisjesmelker om de financiële toekomst van zijn gezin te redden

Journalist Hans de Geus werd huisjesmelker. Hij schreef een boek over zijn schuldgevoel daarover en over de problemen op de woningmarkt. Op stap door Amsterdam-Zuidoost met een ‘salonsocialist’.
04/30
2021

De formatie kan eindelijk echt beginnen: welke partij helpt de ‘onvermijdelijke drie’ aan een meerderheid?

In zijn eindverslag geeft informateur Tjeenk Willink drie ijkpunten voor een nieuw kabinet waarin VVD, CDA en D66 het motorblok zullen vormen. De vraag is: welke partij helpt deze ‘onvermijdelijke drie’ aan een meerderheid?
04/30
2021

‘Papa, ik kan niet ademen’: hoe 45 mensen om het leven kwamen tijdens een religieus feest in Israël

Tijdens een religieus feest in Israël zijn in de nacht van donderdag op vrijdag 45 mensen door verdrukking omgekomen. Wat was dit voor feest en hoe kon het zo misgaan?
04/30
2021

‘Macron wilde pas versoepelen bij vijfduizend besmettingen per dag. Nu doet hij het bij 30 duizend’

De Franse president Macron heeft een stappenplan gepresenteerd om uit de strenge lockdown te komen. ‘We moeten onze Franse manier van leven terugvinden’, aldus Macron bij de presentatie. De eerste versoepelingen worden maandag al van kracht, terwijl de ic’s nog vol liggen. We bellen met Frankrijk-correspondent Eline Huisman.
04/30
2021

Rusland slaat terug: acht EU-politici en functionarissen zijn niet meer welkom

Rusland legt acht politici en functionarissen van de Europese Unie een inreisverbod op, als vergelding voor Europese sancties tegen vier Russen in maart.
04/30
2021

New Yorkse politie stopt met robothond na golf van kritiek, Nederlandse politie blijft hem inzetten

De New Yorkse politie stopt met het inzetten van een robothond. Het apparaat wordt ook gebruikt door de Nederlandse politie.
04/30
2021

Is de privacywet een papieren tijger?

Deze week werd bekend dat de gemeente Enschede 600 duizend euro boete moet betalen vanwege het overtreden van de privacywetgeving. Toen de Algemene Verordening Privacy (AVG) inging op 25 mei 2018, waren veel organisaties in Nederland in rep en roer. Mag de voetbalvereniging de naam van de topscorer nog wel op internet zetten? Krijgt de bakker een boete als iemand de lijst met bestellingen ziet? Het ‘AVG-proof’ maken van organisaties was voor veel consultants een lucratieve bijverdienste. Nu, bijna drie jaar later, is pas de twaalfde boete uitgedeeld. Is de privacywet een papieren tijger? En wat houdt de AVG in?