03/31
2021

Een uur extra én mooi weer: chillen in het park, wat moet je anders?

De eerste mooie lange lentedag werd woensdag uitbundig gevierd. In veel parken werd het te druk om afstand te kunnen houden. Maar voor tuinlozen die toch naar buiten wilden waren er weinig alternatieven. ‘Gooi de terrassen open. Anders gebeurt er dit.’
03/31
2021

Braziliaanse legertop houdt de eer aan zichzelf in nieuw politiek spel van president Bolsonaro

Jair Bolsonaro, de president die het militaire verleden van Brazilië verheerlijkt en flirt met het idee van een terugkeer naar een militair bewind, botste dinsdag hard met het leger, het instituut dat een steeds belangrijkere pijler is geworden onder zijn steeds wankelere regering. De commandanten van landmacht, luchtmacht en marine stapten op uit protest tegen het ontslag van de minister van Defensie.
03/31
2021

Ic’s vol, besmettingen onder jongeren nemen dramatisch toe: situatie op Curaçao ‘superernstig’

Op Curaçao dreigt de coronacrisis fors uit de hand te lopen. Vrijwel alle ic’s en bedden zijn bezet. Het aantal nieuwe besmettingen, vooral ook onder jongeren, neemt dramatisch toe. En nog veel te weinig mensen hebben een vaccinatie kunnen krijgen. De situatie is ‘superernstig’, aldus overheidsepidemioloog Izzy Gerstenbluth.
03/31
2021

In Polen komen de wolven zo dichtbij dat sommigen ze willen afschieten

De opmars van de wolf in Polen is goed merkbaar in Bialowieza, een dorp bij het laatste oerbos van Europa. Wolven lopen er sinds de herfst door de straten, zelfs overdag. Daarom gaan er stemmen op om het verbod op de wolvenjacht af te schaffen.
03/31
2021

Pieter Omtzigt terug op het Binnenhof: ‘Hier wordt iets verborgen’

Dagenlang werd er vooral óver hem gesproken, maar woensdag meldde Pieter Omtzigt zich weer op het Binnenhof. Althans voor even: hij was er om opnieuw beëdigd te worden als lid van de Tweede Kamer. Hij maakte van de gelegenheid gebruik om de druk op zijn ambtgenoten op te voeren.
03/31
2021

Gert en Dolf waren twintig jaar geleden het eerste getrouwde homostel: ‘Ik zei tegen Dolf: dit doen we!’

Een wereldwijde primeur was het, precies twintig jaar geleden: Nederlandse paren van hetzelfde geslacht konden trouwen. Gert Kasteel en Dolf Pasker hoorden bij de allereerste vier stellen. ‘Een Italiaanse filmploeg vroeg of de buren ons wel in de buurt van hun kinderen lieten. Huh, wat?’
03/31
2021

‘Ik was verbaasd dat de verkenners zich bij ‘functie elders’ voor Omtzigt ook baseerden op mijn artikel’

Wie wenste CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt een ‘functie elders’ toe? De opgestapte verkenners Kajsa Ollongren (D66) en Annemarie Jorritsma (VVD) baseerden zich onder meer op een artikel in de Volkskrant over de machtsstrijd binnen het CDA. We belden met de auteur, politiek verslaggever Ariejan Korteweg.
03/31
2021

Verkennersdebat treft de Tweede Kamer op een kwetsbaar moment

De nieuwe Tweede Kamer buigt op haar eerste dag over een van de meest ingewikkelde kwesties van de laatste jaren. De nasleep van het debacle rond verkenner Ollongren leidt tot een debat met ongemakkelijke dubbelrollen. Ligt de regie van de formatie wel bij het parlement?
03/31
2021

Vrouwen in het Zwitserse leger hoeven vanaf nu geen mannenondergoed meer te dragen

In een poging meer vrouwen te recruteren voor het leger heeft Zwitserland besloten dat vrouwen voortaan damesonderbroeken mogen dragen. Tot nu toe waren zij veroordeeld tot hetzelfde ondergoed als hun mannelijke collega’s, met alle ongemakken van dien.
03/31
2021

Onderzoekers analyseerden 10.766 films en weten nu wat films succesvol maakt – zéggen ze

Floortje Smit, filmrecensent, werpt haar blik op de hedendaagse beeldcultuur.