12/31
2020

Bijna driekwart werd ziek in Amazonestad Manaus. Toch ziet fotograaf Luísa Dörr dat de hoop heeft gezegevierd

12/31
2020

Scholen en kinderopvang blijven dicht tot ten minste 17 januari

De scholen en de kinderopvang blijven dicht tot en met ten minste 17 januari. Het kabinet ziet met de huidige besmettingscijfers geen ruimte om de deuren een week eerder te openen, zoals de Tweede Kamer hoopte. Daarnaast moeten voortaan ook kinderen onder de 12 jaar worden getest als zij klachten hebben.
12/31
2020

Zeker weten: die liefdeszomer komt er. Deze kunstenaars lieten zich alvast inspireren

De Summer of Love 2021 komt eraan. Geen twijfel mogelijk, zo leren resultaten uit het verleden, stelt een optimistische Chris Buur. De kunstenaars op omliggende pagina’s lieten zich alvast inspireren.
12/31
2020

Deze door Willem van Oranje gebouwde forten aan de Schelde wijken niet voor de Antwerpse haven

Reisjournalist Sander Groen verkent om de week een onvermoede bestemming in Nederland of net over de grens. Aflevering 34: Antwerpen.
12/31
2020

‘Het was nooit mijn ambitie een gezicht te worden op televisie’

Ruben Terlou is zo’n man bij wie alles lijkt te lukken. Met zijn fotografie won hij de Zilveren Camera, in de geneeskunde kon hij promoveren, zijn documentaireseries over China scoren torenhoge kijkcijfers. Gaat er nooit eens iets mis? Tuurlijk wel, maar daarover praat hij liever niet. Net als de Chinezen die hij interviewt, is hij behoedzaam. ‘Ik hou niet van persoonlijke aandacht.’
12/31
2020

Het Nederland van Anton Pieck heeft nooit bestaan, maar is toch vertrouwd

Alles wat ons bezighoudt, is al eeuwenlang voer voor kunstenaars. Wieteke van Zeil verbindt kunstdetails aan de actualiteit. Deze week: jongen met sprokkelhout.
12/31
2020

Firma Mes gaat actuele thema’s als klimaatverandering niet uit de weg

Het Haagse theatercollectief Firma Mes brengt stukken op de planken over actuele thema’s, liefst zo uit de klei getrokken. Hun ‘theaterdocumentaire’ over de 16-jarige Jayden bijvoorbeeld, die een rechtszaak tegen de Amerikaanse staat aanspande vanwege klimaatverandering.
12/30
2020

Gelukkig viel er ook nog een beetje te lachen om corona

12/30
2020

De oude Noordpool bestaat niet meer: zo wordt de strijd om Arctica gevoerd

De klimaatverandering gaat in het Noordpoolgebied twee tot drie keer zo snel als elders. Dat is een ramp voor de natuur. En gretige landen zien plots ook commerciële mogelijkheden opdoemen, voor de visserij en de olie-industrie. Hoe gaat de toekomst van het Noordpoolgebied eruitzien?
12/30
2020

Corona heeft iets in gang gezet dat na het virus niet ineens zal stoppen

Een raar jaar, een naar jaar, zeker, dat was 2020. Maar vooral was het een kanteljaar, waarin ontwikkelingen in gang zijn gezet die na het virus niet plotseling zullen stoppen. Bert Wagendorp blikt terug en vooruit.