09/30
2020

Plantaardige ‘yoghurt’ mag geen yoghurt heten en is omgedoopt tot ‘yog’

Na het verzet tegen gebruik van vleesnamen voor vegetarische alternatieven, ook wel ‘schnitzelgate’ genoemd, zijn er nu ook yoghurt-troubles. De zuivelindustrie wil niet dat plantaardige producten van soja-, kokos- of amandelmelk de naam yoghurt krijgen. Producent Abbot Kinney’s heeft zijn product daarom omgedoopt tot ‘yog’, dus zonder ‘hurt’, dat in het Engels pijn betekent.
09/30
2020

Waar komen straks de windmolens en zonneparken voor de energietransitie?

Om het Klimaatakkoord te halen moeten er veel meer windmolens en zonnepanelen bij. Waar moeten ze komen? En wie beslist eigenlijk waar die komen te staan?
09/30
2020

Wat kan de EU beginnen tegen weerspannige Britten nu Brexit-ultimatum verstrijkt?

Vannacht verstreek het ultimatum dat de Europese Commissie aan londen had gesteld. Tijd voor actie: een trage procedure met boetes of zwaarder geschut?
09/30
2020

Trump laat zich door regels of fatsoen niet aan banden leggen en rekent op loyalisten

De brave bokser Joe Biden nam het dinsdag op tegen kooivechter Donald Trump. Het eerste Amerikaanse presidentiële debat liep uit op een barrage van interrupties, beschuldigingen en gescheld. Daarin een winnaar en verliezer aanwijzen is onbegonnen werk.
09/30
2020

Mwazulu, de Robin Hood van roofkunst uit Afrika, geeft strijd niet op

In zekere zin heeft Mwazulu Diyabanza niets te verliezen. Hij mag dan terechtstaan voor ‘poging tot diefstal van een geregistreerd kunstwerk’, een delict waarop een maximale gevangenisstraf staat van tien jaar en een boete van 150 duizend euro, de 41-jarige Congolese activist is ervan overtuigd dat hij zal worden vrijgesproken. Zo niet, ook geen man overboord.
09/30
2020

Kuzu wil alsnog op de lijst van Denk voor de Tweede Kamer: ‘Kan niet egoïstisch zijn’

Tunahan Kuzu wil alsnog in de Tweede Kamer blijven voor zijn partij Denk. Dat maakte Kuzu (39) bekend in een liveuitzending op Facebook. Hij zegt te zijn overtuigd door de massa’s berichten van Denk-leden die hem opriepen op zijn vertrek terug te komen.
09/30
2020

Geminacht Lagerhuis neemt controle terug van Boris Johnson

Het Lagerhuis kan eindelijk meebeslissen over de coronapolitiek. Na een opstand van de Conservatieve fractie heeft Boris Johnson woensdag bepaald dat een nieuwe lockdown er niet komt zonder parlementaire goedkeuring.
09/30
2020

Thuis met maximaal drie mensen eten, maar wel dertig zwetende pubers in een klaslokaal?

De eerste middelbare scholen stappen vanwege corona-uitbraken weer over op afstandsonderwijs. Ondertussen vragen docenten op andere scholen zich af of het nog wel verantwoord is les te geven aan een klas met dertig pubers. Is dat terecht?
09/30
2020

Zestien maanden duurde de ‘lelijkste formatie ooit’, maar België heeft eindelijk een nieuwe regering

De formatie deed soms denken aan een klucht, waarbij partijleiders het podium telkens met slaande deuren verlieten. Maar zestien maanden na de verkiezingen is het dan eindelijk gelukt: België heeft een nieuwe regering.
09/30
2020

Half Leids koor besmet, ondanks open ramen en volgen van regels

Ze hadden twee ramen en drie deuren opengezet, zaten op afstand van elkaar in een ruime, hoge zaal en hielden ook in de pauze afstand. Toch hebben in Leiden negen zangers corona gekregen na een repetitie van hun hobbykoor Populus Unus in Cantione. Nu trekt het koor aan de bel: kennelijk werken de coronaregels niet.