08/31
2020

Russen begrijpen de onvrede van hun Slavische broeders en zussen in Belarus niet

Vladimir Poetin heeft De Belarussische president Aleksandr Loekasjenko beloofd dat zijn troepen klaarstaan om te hulp te schieten, mocht het nodig zijn. Wat vinden de Russen eigenlijk van de onrust bij de buren?
08/31
2020

Broer van Corbyn houdt anti-lockdownprotest: 11.663 euro boete

Piers Corbyn, de broer van de voormalige Labour-leider, heeft een boete van omgerekend 11.663 euro gehad wegens het organiseren van een demonstratie tegen de coronamaatregelen van de regering van premier Boris Johnson.
08/31
2020

Zege Caleb Ewan getuigt van hogeschoolrijden in het gedrang op de laatste meters

De sprinttop in volle breedte ontbreekt dit jaar in de Tour de France. Nogal wat krachtpatsers zien meer mogelijkheden in de Giro d’Italia in oktober. Maar de manier waarop Caleb Ewan maandag de zege greep in de derde etappe naar Sisteron getuigde van hogeschoolrijden in het gedrang op de laatste meters.
08/31
2020

Boterhammenman Johan zorgt voor Nederlandse kinderen die honger hebben

Gezonde mensen beweren wel eens dat het ontbijt de belangrijkste maaltijd van de dag is maar wie in armoede leeft, denkt daar dus vaak anders over. Als je met vijf kinderen van zestig euro per week moet rondkomen is het alle ballen op het avondeten, of iets wat daarop lijkt. En dan is het geld wel op.
08/31
2020

De scholen in Hongkong beginnen weer, met censuur in plaats van het vak Vrije Studies

Het vak dat ze geven heet ‘Vrije Studies’, het doel was scholieren te leren zelfstandig en kritisch na te denken, maar sinds China de greep op Hongkong heeft verstevigd is het met de vrijheid van de studies gedaan. Leerkrachten voelen de hete adem van de Chinese censuur in hun nek.
08/31
2020

De camper was vorig jaar nog iets voor muffige Noord-Europeanen, nu is het een virusvrij vehikel

Uit angst voor corona storten Italianen zich massaal op de camper. Wat vorig jaar nog werd gezien als iets voor muffige Noord-Europeanen, is plots verworden tot een hip virusvrij vehikel. ‘Echt waar, zonder camper was ik dit jaar nooit op vakantie gegaan. Nooit.’
08/31
2020

Drie jonge theatermakers trekken de stoute schoenen aan en solliciteren naar voorzitter Raad voor Cultuur

Met een sollicitatie voor de Raad voor Cultuur hopen drie jonge theatermakers subsidiegeld eerlijker te kunnen verdelen. Rosa Asbreuk, Lisanne van Aert en Freek Duinhof horen bij Platform Aanvang!, een actiegroep die discussieert over cultuur.
08/31
2020

Hoe kunst ons kan leren om niet te snel te oordelen (en een keer van mening te veranderen)

Als je zorgvuldig wilt oordelen over kunst, hou dan je snelle mening voor je. Uitstellen helpt, want talrijke onbewuste factoren staan je oordeelsvorming in de weg. En zo zou je zomaar al die mooie details, onvermoede associaties en nieuwe betekenissen kunnen missen.
08/31
2020

De ‘martelkamers’ van Gregor Schneider zijn op foto al luguber, maar zijn nu ook te bezoeken in Den Haag

Het is moeilijk van de kunst van de Duitser Gregor Schneider te houden. Nu is dat ook niet zijn doel, hij wil vooral een zo intens mogelijk ervaring. In zijn kamers ben je een speelbal van je eigen angsten. In Den Haag is zijn werk nu verzameld in museum West – voor wie durft.
08/31
2020

‘Zeker honderd mensen vroegen me hoe ik deze foto bij de Tour heb gemaakt. Laat je hersenen maar werken’

Volkskrantfotograaf Klaas Jan van der Weij doet als vanouds verslag van de Tour de France. Hoe vergaat het hem tijdens deze door corona abnormale editie? We bellen hem.