06/30
2020

Opvallend veel vreemdelingen vrijgelaten uit detentie, merendeel belandt op straat

Nederland heeft tussen 11 maart en 31 mei 390 mensen vrijgelaten uit vreemdelingendetentie. Omdat deze groep ongedocumenteerden geen recht heeft op opvang, is het merendeel op straat beland.
06/30
2020

Met geboorteverlof geeft overheid ‘krachtig signaal’, maar gaat vader echt meer doen thuis?

Vanaf woensdag kunnen partners vijf weken extra geboorteverlof opnemen. Het moet ertoe leiden dat de taken thuis eerlijker worden verdeeld en de arbeidsparticipatie van vrouwen toeneemt. Maar zal dat ook werken?
06/30
2020

Vakantie vieren en coronaregels volgen: een combinatie die tot grote boosheid kan leiden

Veel Nederlanders vieren dit jaar noodgedwongen vakantie in eigen land. Hoe bevalt dat? De Volkskrant doet de komende weken verslag vanaf campings en vakantieparken. Deze week: familiecamping De Pekelinge in Zeeland. ‘Sommige campinggasten ontploffen.’
06/30
2020

‘Onthullend’ boek van Trumps nicht voorlopig door rechter tegengehouden

Onthullend zou het worden, en niet bepaald flatteus: het boek over de ‘disfunctionele familie’ van de Amerikaanse president Donald Trump. Trumps nicht Mary kreeg echter dinsdag in een vonnis van de rechter in New York een tijdelijk publicatieverbod opgelegd.
06/30
2020

Rusland ‘stemt’ vandaag, en de uitkomst is dat Poetin zo goed als almachtig wordt

De Russen mogen woensdag 1 juli naar de stembus. Beter gezegd: ze kunnen presentjes krijgen als ze gaan, en worden geacht ‘ja’ te zeggen tegen een uitgebreide grondwetswijziging. Uitkomst: Poetin wordt zo goed als almachtig.
06/30
2020

Behalve dik, is Woody ook vaak woedend als ik terug kom van vakantie

Woody is mee op vakantie. Ik wilde dat. De rest van ons gezin niet. Die vonden het zielig. Hij zou zeker verdwalen, in de onherbergzame middle of nowhere waar ons vakantiehuis zich bevindt. En dan zou ik de hele vakantie Woody-roepend door de bossen struinen, huilend en boos omdat alle anderen het zoeken eerder hadden opgegeven dan ik. En acht uur met ‘die kat’ in de auto, daar hadden ze al helemaal geen zin in. Geen punt, ik reisde de gezinsleden maar liefst twee weken vooruit en nam Woody dus zelf mee. Hoe gezellig! Ik verkneukelde me bij het idee. Maar ik deed het heus niet alleen voor mijn eigen gewin. Na elke zomervakantie, waarin Woody door buren wordt verzorgd, is hij compleet van de leg. Sowieso moddervet van alles wat hij in de buurt bij elkaar heeft gebietst - op de een of andere manier weet hij altijd de weg naar horecakeukens te vinden, om met zijn snoezige Garfieldhoofd de harten van chefs, hulpkoks en afwassers te veroveren en zich te laten overladen met lekkers. Behalve dik is hij woedend, als ik terugkom. Wekenlang ben ik geen blik waardig en geeft hij me rug zaal omdat ik hem heb achtergelaten. Mee op vakantie dus, ook voor zijn bestwil!
06/30
2020

Stilte over hulp aan armste landen wekt woede oppositie en Adviesraad

De uitblijvende hulp namens Nederland aan de armste landen vanwege de coronacrisis, wekt woede en verwondering bij de oppositie in Tweede Kamer en bij de Adviesraad Internationale Vraagstukken (AIV). Voorzitter Jaap de Hoop Scheffer spreekt van ‘een kwalijke gang van zaken’.
06/30
2020

Strenge Duitse oud-minister van Financiën is nu voor een royaal Europees reddingsplan. Waarom?

Als Duitse minister van Financiën hamerde Wolfgang Schäuble tijdens de eurocrisis op begrotingsdiscipline. In de coronacrisis steunt hij het royale Europese reddingsplan, inclusief gedeelde schulden. Een ommekeer? Daar denkt Schäuble anders over.
06/30
2020

Israël riskeert escalatie met annexatie bezette Westelijke Jordaanoever

Tot afgrijzen van de Palestijnen en de internationale gemeenschap, maar met de zegen van president Trump, wil de Israëlische premier Netanyahu woensdag beginnen met de annexatie van de bezette Westelijke Jordaanoever. Waar kan dat toe leiden?
06/30
2020

Vanaf woensdag versoepelen de regels in de cultuursector. Wat kunt u zien?

Vanaf woensdag mogen bioscopen, concertzalen en theaters meer bezoekers toelaten. Wat is daar de komende tijd te zien? En hoe hebben musea, die al sinds 1 juni veel meer bezoekers mochten ontvangen, hun heropening ervaren?