04/30
2020

Boog Brussel voor Chinese druk in een rapport over verspreiding desinformatie?

Heeft de Europese Commissie onder Chinese druk haar conclusies in een rapport over desinformatie afgezwakt? Na een week speculatie kwam Josep Borell, EU-buitenlandchef, met uitleg. Herschreven of niet, het rapport is verontrustend.
04/30
2020

Zijn gedichten werden wereldwijd bejubeld; met het leven had deze jonge dichter moeite

Zijn gedichten werden wereldwijd bejubeld, met het leven had de jonge, spraakmakende Deens-Palestijnse dichter moeite.
04/30
2020

Slachtoffer in de culturele sector: het Tassenmuseum in Amsterdam sluit de deuren

Het museum aan de Herengracht begon als particuliere verzameling in een woonhuis in Amstelveen.
04/30
2020

Nooit eerder lagen Turkse lhbt’ers zo onder vuur, en nooit eerder kregen ze zoveel steun

De Turkse cultuurclash rond lhbt’ers bereikt een climax. Terwijl de hoogste geestelijke van Turkije homoseksualiteit een ‘kwaad’ noemt dat ziekten als hiv voortbrengt, springen populaire Turkse filmsterren en zangers voor de lhbt’ers in de bres. ‘Het is voor het eerst dat we doodsbedreigingen krijgen.’
04/30
2020

Er zijn genoeg mondkapjes (maar zorgmedewerkers zitten nog zonder)

Na weken van schaarste zijn er volgens het Landelijk Consortium Hulpmiddelen (LCH) eindelijk voldoende mondmaskers voor de zorg. Maar zorginstellingen en medewerkers krijgen nog lang niet altijd genoeg. ‘Voor het ministerie lijkt alles op orde, maar wij zien nog steeds tekorten.’
04/30
2020

Negen coronadoden onder zorgpersoneel in Nederland

In Nederland zijn tot nog toe negen zorgmedewerkers overleden aan de gevolgen van het coronavirus. Bij 6 van de 9 sterfgevallen hadden de medewerkers al andere gezondheidsklachten. Er zijn 458 zorgmedewerkers opgenomen (geweest) in het ziekenhuis, oftewel 3 procent van alle geteste zorgmedewerkers.
04/30
2020

Doet de Europese Centrale Bank wel genoeg om de crisis aan te pakken?

De ECB besloot donderdag tijdens haar zeswekelijkse vergadering haar kruit droog te houden tot juni en haar opkoopprogramma niet te vergroten. Wat doet Christine Lagarde wel?
04/30
2020

Meekijksoftware voor tentamens moet privacyproof zijn, is dat wel realistisch?

Minister Van Engelshoven stelt één voorwaarde aan de surveillancesoftware die onderwijsinstellingen, voornamelijk universiteiten, voor tentamens willen implementeren: ‘AVG-proof’. Hoe realistisch is dat?
04/30
2020

Wie alle tijd heeft begint een coronahobby: van eendologie tot Victoriaanse jurken

Wie tijdens de coronacrisis wordt geconfronteerd met zeeën van tijd, blaast een oude hobby nieuw leven of begint een coronahobby. Sleutelen aan je 2CV bijvoorbeeld. ‘Het is een privilege.’
04/30
2020

Taiwan doet het fantastisch in de strijd tegen corona – en wil daar nu geopolitiek munt uit slaan

Taiwan heeft de covid-19-epidemie met lichte maar snelle maatregelen tot dusver effectief weten te beteugelen. Nu geeft het eiland royaal mondkapjes weg, ook aan Nederland. Doel van die mondkapjesdiplomatie is meer internationale erkenning. Maar zal de Volksrepubliek China dat op zich laten zitten?