02/21
2020

Trump en Modi halen banden aan vanwege gezamenlijke rivaal China

De Amerikaanse president Donald Trump arriveert maandag in India voor zijn eerste officiële bezoek. De Verenigde Staten en India hebben elkaar nodig tegen gezamenlijke rivaal China. Het bezoek moet vooral de onderlinge handelspolitieke geschillen gladstrijken.
02/21
2020

Zonder De Leeuw gaat de kunstmuziek op zoek naar nieuwe verdedigers van kwetsbare repertoire

Vrijdag klonk het laatste applaus voor Reinbert de Leeuw, icoon van het Nederlandse muziekleven en ultieme pleitbezorger van de kunstmuziek. Wie verdedigt nu het kwetsbare repertoire?
02/21
2020

In Rwanda wordt het bloed voor ziekenhuizen per drone bezorgd

02/21
2020

Ceta-verdrag: Gaat vrijhandel ten onder aan politieke fragmentatie?

Brussel is verbaasd over de Nederlandse weerstand tegen vrijhandelsver­drag Ceta. Als Europa in de huidige wereld overeind wil blijven, is eenheid noodzakelijk. Tegenstanders vrezen voor de nationale soevereiniteit.
02/21
2020

Dobberen met 600 geïnfecteerden aan boord: zo werd Diamond Princess één grote ziekenboeg

Na twee weken quarantaine zijn de meeste passagiers van cruiseschip Diamond Princess aan wal. Aan boord raakten meer dan zeshonderd opvarenden besmet met het coronavirus, de grootste besmetting buiten China. Hoe kon dat gebeuren?
02/21
2020

Nieuw ontdekte slakkensoort vernoemd naar Greta Thunberg

Het is piepklein, amper een paar millimeter groot, het is ontdekt in Brunei en genoemd naar klimaatactivist Greta Thunberg. Een nieuwe slakkensoort. Het beestje kan slecht tegen droogte en temperatuurwisselingen als gevolg van klimaatverandering. Hij gaat nu door het leven als de Craspedotropis gretathunbergae.
02/21
2020

Werken in een druk verlichtend erotisch centrum, zoals de burgemeester wil? ‘Nooit!’

Na Amsterdam denkt ook Den Haag aan de bouw van een erotisch centrum. Het moet een betere situatie voor de sekswerkers opleveren en de druk op de uitgaansgebieden verlichten. Maar hoe zien de prostituees dat nou zelf? ‘Ik geloof er niks van dat toeristen straks de metro in gaan voor een erotisch centrum.’
02/21
2020

Na 18 verhoren is duidelijk: er dreigt een parallelle samenleving

In hoeverre leidt buitenlandse financiering van moskeeën tot een radicalere koers, wil de Tweede Kamer weten. Twee weken en achttien ondervragingen later is die vraag nog altijd niet beantwoord. Een analyse van het omstreden onderzoek in zeven fragmenten.
02/21
2020

Mythe of niet, heel Rome loopt uit voor het gevonden graf van Romulus

Een team archeologen presenteerde vrijdag de vondst van een grafkelder met sarcofaag die zou toebehoren aan Romulus, volgens de legende de stichter en eerste koning van Rome.
02/21
2020

Gruwelijke variant van kiekeboe: lachen om het zoveelste bombardement in Syrië

De rubriek Beeldvormers onderzoekt hoe een foto onze kijk op de werkelijkheid bepaalt. Deze week: het meisje Salwa.