01/31
2020

De ‘folks’ in Iowa lopen zich warm voor de race naar het Witte Huis

Maandag begint in Iowa de race om het Amerikaanse presidentschap. Wordthet nog vier jaar Donald Trump? En welke Democraat zal het tegen hem opnemen? Hier, in het hart van de VS, wordt het kaf van het koren gescheiden.
01/31
2020

Onder de streep blijft de Brit gewoon Europeaan

‘Zo eindigt de wereld’, dichtte T.S. Eliot in De holle mannen, ‘niet met een knal maar met een zacht gegrien.’ En zo eindigde de Brexit ook, tenminste bij het deel van het Verenigd Koninkrijk dat liever bij de Europese Unie had willen blijven. Na drie, vier spectaculaire jaren waarin de remainers er alles hebben gedaan om de Brexit te voorkomen, is er nu berusting en stille rouw. ‘Hoe ik mijn gevoel omschrijf?’ Ollie, een bevriende schoolvader, hoeft niet lang te denken: ‘Gêne, de meest Engelse van alle gevoelens.’ Zijn manchetknopen met de EU-vlag zijn zoekgeraakt, vertelt hij. Ook dat nog.
01/31
2020

Wie wint er nu echt op het talkshowslagveld?

De Nederlandse tv heeft een rijke geschiedenis aan kijkcijferoorlogen. Maar hoe groot is het effect van de constante strijd om de kijker nu echt?
01/31
2020

Chinese film wint (alweer) IFFR-Tigercompetitie

The Cloud in Her Room van Zheng Lu Xinyuan is vrijdagavond op IFFR bekroond met de Tiger-award. Daarmee ging de belangrijkste prijs (40.000 euro) van het Rotterdamse festival voor de derde keer op rij naar een Chinese film.
01/31
2020

Nederlanders keren zondag terug uit Wuhan, ook andere landen manen tot repatriëring

Drieëntwintig Nederlanders nemen naar verwachting zondag plaats in een evacuatievlucht uit het Chinese Wuhan. Zij worden gerepatrieerd vanwege de uitbraak van het coronavirus.
01/31
2020

Vernietigende conclusies in evaluatie van Kunduz-missie: zware druk om positief beeld te schetsen

De Tweede Kamer is onvolledig en onjuist geïnformeerd over de politietrainingsmissie in het Afghaanse Kunduz (2011-2013). Dit blijkt uit een rapport van een evaluatiedienst van Buitenlandse Zaken. De SP wil een parlementair onderzoek. Volgens het CDA houdt het rapport ook het parlement een spiegel voor.
01/31
2020

Wat is het geheim achter het ledensucces van Forum voor Democratie?

Forum voor Democratie is in vier jaar uitgegroeid tot de grootste ledenpartij van Nederland. De concurrentie kwijnt intussen weg. Wat is het geheim?
01/31
2020

Criminelen zinnen op uitbraak: hoe veilig zijn onze gevangenissen?

De veroordeelde crimineel Dino S. is naar de Extra Beveiligde Inrichting (EBI) in Vught gebracht, omdat hij zinde op een ontsnappingspoging uit de gevangenis van Heerhugowaard. Hoe vaak komt het voor dat criminelen uit de gevangenis proberen te ontsnappen? En hoe goed zijn onze gevangenissen eigenlijk beveiligd?
01/31
2020

The Outsider, Years & Years en het tweede seizoen van Sex Education: dit is wat wij ervan vinden

01/31
2020

Na de Brexit barst Europa van de ambities

Nu de Britten niet meer op de rem kunnen trappen, wil de EU haar geopolitieke vleugels verder uitslaan. Maar dat vereist wel een cultuurbreuk.