11/30
2019

Veroordeling Bouterse is overwinning voor de rechtsorde: ‘Vrouwe Justitia is rechtop komen te staan’

Natuurlijk heerst er bij nabestaanden een gevoel van genoegdoening, nu de Surinaamse president Desi Bouterse is veroordeeld tot 20 jaar cel voor betrokkenheid bij de Decembermoorden in 1982. Maar belangrijker is het herstel van de rechtsorde in het land. De vraag is nu wat de politiek gaat doen.
11/30
2019

Een bonte stoet van strijders in het cultureel verzet, verenigd rond Baudet

Waar staat Forum voor Democratie nou echt voor? Na alle interne partijtwisten en de afsplitsingen van het afgelopen jaar was die vraag nog niet zo makkelijk te beantwoorden. Maar zaterdag in Barneveld, op de vierde algemene ledenvergadering van ’s lands snelst groeiende politieke ledenorganisatie, valt toch veel te ontdekken in de bonte parade van rechts-conservatieve paradijsvogels die aan de leden voorbijtrekt. Partijleider Thierry Baudet kondigt het gezelschap dan ook aan in drie woorden: ‘Welkom bij jezelf.’
11/30
2019

Deze steden dreigen de strijd met de stijgende zeespiegel te verliezen

11/30
2019

VU krijgt hoogleraar Nederlands, net nu opleiding Neerlandistiek is afgeschaft

De Vrije Universiteit van Amsterdam (VU) heeft vanaf dit weekend weer een hoogleraar moderne Nederlandse Letterkunde, nadat de opleiding Neerlandistiek eerder dit jaar werd opgeheven.
11/29
2019

Beira vecht tegen de zee – en tegen de Mozambikaanse overheid

11/29
2019

Is beroepen op het zwijgrecht beter dan liegen?

Politie en rechters hebben de indruk dat steeds meer verdachten, zoals deze week nog Jos B. en Rahied A., zich beroepen op het zwijgrecht. Irritant en frustrerend voor slachtoffers en nabestaanden, maar is zwijgen niet nog altijd beter dan liegen?
11/29
2019

Waarom de benzinepomp tegenover de Moskouse kathedraal veel interessanter is

Iedereen kijkt de verkeerde kant op bij Ruslands grootste kathedraal. Je moet niet naar de kerk kijken – de Christus Verlosserkathedraal is een replica uit 2000 met neonlichten als kerstversiering – maar naar de benzinepomp ertegenover.
11/29
2019

Hosselaars van het Witte Huis: dit zijn de machthebber en fixers die Oekraïne-gate ontketenden

In de strijd om het Witte Huis, volgend jaar zijn er verkiezingen, wordt een vuig spel gespeeld. Uit onthullingen blijkt dat vanuit het Trump-kamp een geregisseerde actie gaande is om de Democratische kandidaat Joe Biden zwart te maken. Het is een web van machthebbers en fixers. En het speelt zich af in Oekraïne.
11/29
2019

Vonnis Decembermoorden maakt politieke macht cruciaal voor Desi Bouterse

Om zijn aandeel in de Decembermoorden kreeg de Surinaamse president Desi Bouterse vrijdag 20 jaar cel opgelegd. Gaan de verkiezingen van 2020 zijn reddingsboei worden?
11/29
2019

Lagarde is niet van de geheimzinnige lachjes, koketterie, sluwe plannetjes en o-la-la-affaires

Olaf Tempelman legt Bekende Buitenlanders op de sofa. Deze week: Christine Lagarde, de eerste vrouw die de Europese Centrale Bank leidt én Franciscus van Assisi citeert, heeft geen historische voorgangers.