10/31
2019

De nieuwe, gelikte scifi-serie van de VPRO is het Nederlandse antwoord op Black Mirror

De toekomst die we zien in sciencefiction is eigenlijk al begonnen. Dat beseffen ook de makers van de speculatieve wetenschapsserie De toekomst is fantastisch, iedere donderdag te zien bij de VPRO op NPO 3. Daarin zien we het leven in 2039, gespeeld door acteurs. Baby’s groeien in kunstmatige baarmoeders, traumatische herinneringen kun je makkelijk verwijderen en robots begrijpen je beter dan je partner.
10/31
2019

Met het hoofddoekdebat moet Macron door het mijnenveld dat hij zelf heeft gecreëerd

In Frankrijk woedt een fel debat over de vraag of begeleiders van schooluitstapjes een hoofddoek mogen dragen. President Macron profileert zich steeds nadrukkelijker over integratie en de islam, maar houdt zich op de vlakte over de hoofddoek. Zijn eigen partij is verdeeld over de kwestie.
10/31
2019

Kabinet lijkt race naar klimaatdoelen te verliezen

Vrijdagmiddag presenteert het PBL een update over de klimaatdoelen. Daarbij zit de eerste doorrekening van het Klimaatakkoord dat het kabinet eind juni presenteerde. Hoe staat het ervoor met de beoogde 49 procent reductie in 2030?
10/31
2019

Kabinet lijkt race naar klimaatdoelen te verliezen

Vrijdagmiddag presenteert het PBL een update over de klimaatdoelen. Daarbij zit de eerste doorrekening van het Klimaatakkoord dat het kabinet eind juni presenteerde. Hoe staat het ervoor met de beoogde 49 procent reductie in 2030?
10/31
2019

Twee vrouwelijke Syriëgangers vragen in Nederlandse ambassade om hulp bij terugkeer

Twee vrouwelijke Syriëgangers die worden verdacht van terroristische misdrijven, hebben Nederland om hulp gevraagd bij hun terugkeer. Ze klopten woensdag aan bij de Nederlandse ambassade in de Turkse hoofdstad Ankara. Dit schrijft minister Stef Blok van Buitenlandse Zaken donderdag aan de Tweede Kamer.
10/31
2019

Het Verenigd Koninkrijk blijft, maar Speaker Bercow vertrekt

31 oktober was de dag dat de Britten de Europese Unie zouden verlaten. Ze blijven nog even, maar namen wel afscheid van de kleurrijke voorzitter van het Lagerhuis.
10/31
2019

Een minder vervuilende koe kan best, zeker met een snufje technologie

De koe heeft het gedaan, de laatste tijd. Ze stoot stikstof uit, methaan en CO2. In de discussie over het redden van het milieu wijzen experts op de noodzaak boerderijen met koeien te sluiten. Maar het kan ook anders.
10/31
2019

In Jakoetië zweven de geesten boven de filmset

Films uit Jakoetië, een republiek in Siberië, bestormen met veel succes de internationale festivals. Doordrenkt met geesten en mysterie zijn ze van een betoverende schoonheid. Wie denkt dat dit fantasieën zijn, kan een filmset in Jakoetië beter mijden.
10/31
2019

Met gevoel voor traditie maakt Kiwanuka wederom een tintelend album dat helemaal van nu is ★★★★☆

Op zijn derde album werkt de Londense zanger en gitarist Michael ­Kiwanuka opnieuw samen met producer Danger Mouse, die als geen ­ander zijn bronstige soulstem weet in te bedden in grootse arrangementen. En dat kunnen de soulvolle liedjes van Kiwanuka beslist hebben, zo’n geluid dat de jarenzeventig­producties van Isaac Hayes en Curtis Mayfield in herinnering roept.
10/31
2019

Vooral als Swans wordt bijgestaan door The Necks krijgt Leaving Meaning iets bezwerends ★★★★☆

Even leek Michael Gira er de brui aan te geven. Het tweede leven dat zijn compromisloze, soms tergend harde rockband Swans in 2010 begon, werd in 2017 na vier ijzersterke albums ­beëindigd. Tijdelijk, zo blijkt. De Amerikaanse frontman gaat met een deels gewijzigde band gewoon door. De dubbelaar Leaving Meaning laat wel een andere Swans horen. De machinale, soms maniakale expressie die Swans eigen is gaat wat minder de diepte in en is wat meer over de breedte uitgesmeerd. Minder industrieel, meer neigend naar het soort gothicfolk dat Gira’s andere band ­Angels of Light ooit zo bijzonder maakte.