09/30
2019

Operazangeres Jessye Norman (74) overleden

De Amerikaanse operazangeres Jessye Norman is op 74-jarige leeftijd overleden. Haar familie heeft dat bekendgemaakt. De zangeres had al langer last van complicaties nadat ze in 2015 een dwarslaesie had opgelopen en in een rolstoel terecht kwam. Norman overleed maandag in het ziekenhuis in New York.
09/30
2019

Even vrees je dat ‘inspiratie’ en ‘dromen’ op John de Mols New Wave code is voor ‘roem’ en ‘geld’

Matthijs van Nieuwkerk leek teleurgesteld. Had hij Jorik Scholten (alias Lil Kleine) weer eens aan tafel, om Scholten en John de Mols lekker brutale nieuwe jongerenplatform New Wave te bespreken, bleek de rapper helemaal niet lekker de brutale jongere uit te willen hangen. John de Mol was er ook en vertelde hoe keurig Scholten op tijd was gekomen als coach bij The Voice. ‘Jammer, ik had ietsjes meer baldadigheid verwacht’, lachte Van Nieuwkerk. ‘En nu ben je dus de posterboy van deze nieuwe ambitie met een soort mission statement van godverdomme we zijn jong en stop met die paternalistische praatjes en ga uit mijn gezicht?’, vroeg Van Nieuwkerk over de ‘manifestvideo’ van New Wave. Je zag Scholten denken: pa-hap. ‘Een beetje’, zei hij.
09/30
2019

Napolitaanse koning van de stropdas moet toekijken hoe zijn rijk afbrokkelt: ‘Ik begrijp het gewoon niet’

Maurizio Marinella staat bekend als de koning van de stropdas. Maar de Napolitaanse kleermaker ziet zijn koninkrijk krimpen nu de das meer en meer uit de gratie raakt.
09/30
2019

Nederlander al een week spoorloos na arrestatie wegens ‘spionage’ met drone in Egypte

De Nederlandse Pieter Bas Habes (43), die vorige week als arrestant opdook in een Egyptische televisie-uitzending, is sindsdien spoorloos. Buitenlandse Zaken doet haar ‘uiterste best’ om uit te vinden waar hij wordt vastgehouden.
09/30
2019

André Rieu, 70 jaar en wereldberoemd, blikt vooruit én terug: ‘Mijn moeder dacht dat ik debiel was. Serieus!’

Violist, orkestleider en Maastrichts fenomeen André Rieu wordt vandaag 70. Geen reden om het rustig aan te doen, want in december houdt hij zijn kerstconcerten. Op stap door de stad van de musicus die ‘in alles’ een control freak is.
09/30
2019

Nieuwe leider Partij voor de Dieren wil niets minder dan de wereld veranderen

Meer dan haar voorgangster Marianne Thieme vertegenwoordigt de nieuwe partijleider, Esther Ouwehand, de militante kant van de Partij voor de Dieren. Ze wil niet minder dan de wereld veranderen, en is daarbij niet vies van buitenparlementaire actie.
09/30
2019

Parijs mocht zich in de handen wrijven met al die migrant-kunstenaars ★★★☆☆

Stedelijk Museum Amsterdam toont aan dat de Franse kunst baat had bij de invloed van buitenlanders. Zonder migranten had Parijs nooit zo'n groot stempel gedrukt op de ontluikende wereld van de moderne kunst.
09/30
2019

Somber drama Age of Rage is een uur lang spannend ★★★★☆

Wat heb je aan je witte privileges, als je elke dag met honger naar school moet? De Toneelmakerij trapt zijn jeugdtheaterseizoen gelijk goed af met Age of Rage (14+), een heftig discussiestuk waarin de thema’s armoede en racisme naast elkaar worden gehouden.
09/30
2019

Frankrijk neemt afscheid van grand monsieur Chirac: ‘Hij wás Frankrijk’

Frankrijk rouwt om Jacques Chirac. Tientallen wereldleiders reisden af naar Parijs om de oud-president een laatste eer te bewijzen en Parijzenaren gingen massaal de straat op voor rouwbijeenkomsten. ‘We waren vergeten hoeveel we van hem hielden.’
09/30
2019

Porgy Franssen voelt zich thuis in zijn rol van wereldvreemde professor ★★★★☆

Met Noem het maar liefde, een toneelstuk van Ilja Leonard Pfeijffer, maakte Toneelgroep Maastricht een van de beste voorstellingen van het afgelopen seizoen. Een meanderende zoektocht naar liefde was het, verpakt in een rockconcert en tragikomedie ineen. Het Maastrichtse gezelschap heeft nu wederom een Pfeijffer op het repertoire genomen: Peachez, een bewerking van zijn gelijknamige roman uit 2016. Eigenlijk is dit een prelude of epiloog op Noem het maar liefde, want ook dit keer gaat het om de hunkering naar aandacht, gezien worden, een lichaam. Kortom: noem het maar liefde.