06/15
2019

Hoe nu verder met steun van FNV en CNV: parlement heeft twee weken voor spoedwet AOW

Nu de vakbonden FNV en CNV hun steun hebben uitgesproken voor het pensioenakkoord moet het parlement aan de slag. Dat heeft twee weken de tijd om de AOW-leeftijd aan te passen.
06/15
2019

Hongkong schort wet over uitlevering voor onbepaalde tijd op

De Hongkongse oppositie neemt geen genoegen met de regeringsbeslissing om de omstreden uitleveringswet voorlopig van de agenda te halen. Zij eisen een volledige intrekking van de wet en het aftreden van Hongkongs hoogste bestuurder, Chief Executive Carrie Lam.
06/15
2019

Waar ligt de waarheid over het Haga Lyceum?

Een bolwerk van salafistische indoctrinatie? Antidemocratisch onderwijs? Niets daarvan, zeggen ze bij het Cornelius Haga Lyceum. De overheid speelt een ‘vuil spelletje’ met de islamitische school. Het kan niet allebei waar zijn, maar hoe zit het dan? Een verwarrende zoektocht naar bewijs.
06/14
2019

Is het verstandig om ambtenaren te vervolgen die lekken naar de pers? ‘Een heel slecht signaal’

De klokkenluider kreeg complimenten, maar naar de bronnen van Nieuwsuur in dezelfde WODC-affaire loopt een strafrechtelijk onderzoek. Is het inschakelen van het Openbaar Ministerie wel verstandig? ‘Het is een stap terug in de tijd’, zegt SP-Kamerlid Ronald van Raak bijvoorbeeld.
06/14
2019

Waarom blijven traditionele ouderschapsrollen zo hardnekkig in Nederland?

Nederland kampt met een ‘moederschapsideologie’, zo blijkt wederom uit een vrijdag verschenen onderzoek van kenniscentrum Rutgers. Waarom zijn de traditionele ouderschapsrollen zo hardnekkig in Nederland?
06/14
2019

Rekenrente omlaag: stevige domper op euforie over pensioenen

Uitgerekend tijdens de vakbondsreferenda over het pensioenakkoord werd deze week bekend dat de rekenrente verder omlaag gaat. Daardoor zijn pensioenfondsen ineens een stuk armer en wordt het wel heel moeilijk om een akkoord te smeden dat iedereen gelukkig maakt.
06/14
2019

Als je (gehandicapte) kind je slaat. ‘Mensen hebben geen idee’

De 8-jarige, verstandelijke beperkte zoon van columnist Harriët Duurvoort schopt en krabt haar. Ze schreef erover en dat maakte deze week veel los. Want geweld van kinderen komt redelijk vaak voor, maar ouders zwijgen meestal.
06/14
2019

Oplopende spanning Iran en VS kan grote gevolgen hebben voor olietoevoer

De reeks aanslagen op olietankers bij de Straat van Hormuz zet de spanningen tussen de VS en Iran verder op scherp. Een rechtstreeks conflict kan de olietoevoer vanuit de regio raken. Eenderde van alle olie die per zee wordt vervoerd gaat via de smalle zeestraat tussen Iran en Oman.
06/14
2019

Waarom de kerk nu wél een politieke rol speelt in Hongkong

De sterke christelijke aanwezigheid bij de protesten in Hongkong vormt een groot contrast met 2014. ‘Veel kerken beseffen nu dat ze zich meer moeten openstellen.’
06/14
2019

Ondanks dna-testen, weten we nog steeds niet wie de vader is

Alle dna-testen ten spijt, zekerheid over wie iemands vader is, hebben we nog steeds niet, stelt Nara Milanich. Zij deed onderzoek naar de opkomst van vaderschapstesten en de geschiedenis van het begrip vader.