05/31
2019

Op excursie door de buurt van Georginio Wijnaldum: ‘Als je het hier redt, red je het overal’

Georginio Wijnaldum staat vanavond met Liverpool in de Champions League-­finale. En dat voor een speler die opgroeide in Schiemond, Rotterdam, ooit de kindonvriendelijkste wijk van Nederland. Op excursie door de wijk, met als gidsen broer en Spartaspeler Giliano Wijnaldum en oud-prof en buurjongen David Mendes da Silva.
05/31
2019

Transgenders kunnen zich straks bij de Protestantse Kerk met nieuwe naam laten zegenen

Gelovige transgenders die kerkelijke steun zoeken tijdens hun transitie, kunnen in de toekomst bij de Protestantse Kerk terecht. Die werkt aan een ‘transgenderliturgie’, tot vreugde van de 19-jarige transman Noud Fortuin.
05/31
2019

Een zwaar beroep leidt tot korter en ongezonder leven. Dáárom gaan mensen woensdag de straat op

Mensen met de zware beroepen zien het niet zitten om nóg langer werken. Duizenden metaalwerkers, zorgverleners, bouwvakkers en havenwerkers doen woensdag mee aan de pensioenmars in Den Haag. ‘Het lichaam slijt.’
05/31
2019

Of de Späti nu een culturele aanwinst is of niet, cult is hij wel

Waarin een wereldstad klein kan zijn: gesloten winkels op zon-en feestdagen. ‘Achterlijk’, zei een collega-expat toen ik een paar maanden geleden in Berlijn arriveerde. ‘Zal wel meevallen’, dacht ik. De dame woont in een buitenwijk, ik betrok een flatje boven een supermarkt, niet ver van het centraal gelegen, beroemde warenhuis KaDeWe. Het viel niet mee. Supermarkten zijn op zon-en feestdagen slechts op een handvol stations geopend.
05/31
2019

Wat doet Nederland achter de schermen om gijzelaars vrij te krijgen?

Nederland staat erop niet met terroristen te onderhandelen en geen losgeld te betalen, maar in de praktijk is er heel wat mogelijk om een positief resultaat te behalen. Bij Ewold Horn, die zeven jaar lang op de Filipijnen werd gegijzeld, waren ‘alle mogelijke inspanningen’ niet genoeg.
05/31
2019

Le Pen: ambitieuze leider met politiek talent

Olaf Tempelman legt Bekende Buitenlanders op de sofa. Deze week: de ambities van Marine Le Pen stuiten niet op een glazen plafond.
05/31
2019

Irak ‘pioniert’ met processen tegen buitenlandse IS-strijders, rechter legt doodstraf op

Kun je buitenlandse IS-gangers in Irak veroordelen, terwijl ze hun misdaden in Syrië hebben begaan? In Bagdad doen ze niet zo moeilijk. Na een proces van een uur wordt het oordeel uitgesproken. En is de IS-ganger schuldig, dan volgt de doodstraf.
05/31
2019

Wat is het geheim van Liverpool, de favoriet in de Champions League-finale?

Liverpool, zaterdagavond favoriet in de Champions League-finale, boekt in Europa ongekende successen. Wat is het geheim van de club en de stad? ‘De stad is een eiland op een eiland.’
05/31
2019

De affaire-Özdil laat zien dat in Den Haag fractiediscipline boven dwarsdenkers gaat

Publicist en columnist Zihni Özdil heeft het niet gered als Kamerlid voor GroenLinks. Is er op het Binnenhof nog plaats voor eigenzinnige politici van buiten? ‘Partijen zijn bemoeizuchtig en bureaucratisch.’
05/31
2019

Zeeman wil weten waarom sneakers zo duur zijn en produceert paar van 200 euro én van 12,99

Twee paar sneakers die even goed zijn en net zo lekker lopen. Het ene paar voor een Zeemanprijsje en het ander peperduur. Hoe dat kan, daar experimenteerde de geel-blauwe winkelketen mee.