04/24
2019

Werden deze OM-kopstukken nou wel of niet op het correcte moment verliefd?

De commissie Fokkens mag het donderdag zeggen. Werden OM-kopstukken Marc van Nimwegen en Marianne Bloos nou wel of niet op het correcte moment verliefd? Of gaat het hier toch om een afrekening?
04/24
2019

Eminem’s term ‘stan’ opgenomen in Merriam-Webster

Het Amerikaanse woordenboek Merriam-Webster heeft de term stan opgenomen. De vooral op social media veelgebruikte uitdrukking stamt uit het nummer Stan (2000) van rapper Eminem, over een geobsedeerde fan.
04/24
2019

Zwichten CDA, D66 en ChristenUnie voor de druk van de VVD om Lelystad Airport te openen?

Zwichten CDA, D66 en ChristenUnie donderdag tijdens een Kamerdebat voor de druk van de VVD om Lelystad Airport te openen? Dat vrezen de oppositie en bezorgde omwonenden, omdat minister van Nieuwenhuizen (Infrastructuur en Waterstaat) vlak voor Pasen meldde dat de vliegtuigen van en naar het nieuwe vakantievliegveld eerder hoger gaan vliegen.
04/24
2019

Bitterzoete symfonieën en melancholische melodieën

Weinigen konden brommende elektronica zo mooi verweven met klassieke instrumenten als Jóhann Jóhannsson. Het eerste deel van het verzameld werk van de vorig jaar overleden componist is nu uit.
04/24
2019

De muziek van Jóhannsson is intiem en angstaanjagend tegelijk ★★★★☆

De eerste uitvoering van Virðulegu Forsetar, op IJsland in 2003, moet voor de aanwezigen een intense hallucinatie zijn geweest, waarin ze vermoedelijk nog steeds ronddwalen. De componist Jóhann Jóhannsson liet het stuk opvoeren in de beroemde Hallgrimskirkja in Reykjavik, een kerk die zonder muziek al een zinsbegoocheling is.
04/24
2019

Spielberg krijgt zijn zin niet: Netflix-films mogen blijven meedingen naar Oscars

De eigen filmproducties van streamingdienst Netflix blijven net als ‘gewone’ films meedingen naar een Oscar. Dat is dinsdagavond besloten tijdens de Academy-vergadering waar de spelregels voor de komende Oscaruitreiking werden besproken. Dat meldt The Hollywood Reporter.
04/24
2019

Streetfood is een eerlijke manier van eten, en past daarom perfect bij de Transitie

Streetfood is voor de Transitie wat carpaccio met pijnboompitten was voor de jaren negentig. Streetfood betekent met passie bereide producten die worden geserveerd op papieren bordjes en gegeten met wegwerpbestek.
04/24
2019

Gezocht: een Nederlands alternatief voor front office en goodiebag

Ook zo’n hekel aan onnodig Engels? Help ons dan aan bruikbare, Nederlandse alternatieven. Zoals voor front office en goodiebag.
04/24
2019

Regisseur onderzoekt de agressie van zichzelf en zijn vader, een gevluchte Palestijn ★★★☆☆

We hebben de vader, Munir. Een Palestijn die in de jaren zeventig als een van de eerste Arabische migranten in Denemarken belandde, drie zoons kreeg bij een Deense vrouw, maar de oorlog waarvoor hij wegvluchtte uit zijn geboortestreek nooit uit z’n hoofd kon verbannen. En dan is er Omar (45), een van de drie zoons, die zich niet thuis zegt te voelen in Denemarken. Dat begon al op de lagere school, waar klasgenootjes hem voor anders aanzagen en ‘de Arabier’ doopten.
04/24
2019

De illusies van Las Vegas zijn onze illusies, alleen karikaturaler weergegeven

Een jaar of twintig geleden was ik voor het laatst in Las Vegas. Kort na het verschijnen van mijn debuutroman kreeg ik een brief van ene Ran Gruneberg. Hij schreef dat hij met me wilde praten, niet alleen omdat onze achternamen op elkaar leken. Ran kwam langs, ik woonde nog in de Van Eeghenstraat in Amsterdam, hij had whisky bij zich en zei: ‘Ik ben professioneel gokker, ik denk dat het ook wel iets voor jou is, kom me opzoeken in Vegas.’