01/31
2019

De burgerwacht is als het kopje suiker van vroeger: buurtpreventie als bindmiddel

01/31
2019

De crisis in Venezuela biedt ook kansen, merkt deze Nederlandse ondernemer in Caracas

Door de politieke chaos en de vluchtelingenstromen naar het buitenland zijn de woningen in Venezuela spotgoedkoop. Wie nu toeslaat op de vastgoedmarkt, kan straks spekkoper zijn.
01/31
2019

Ontspoord, de WhatsApp-thriller van de NS, is een sympathieke stap in een schemergebied

Ontspoord, de WhatsApp-thriller van de NS, is een sympathieke stap in een schemergebied tussen geschreven fictie, video en chat.
01/31
2019

Mariah Carey in Saoedi-Arabië: culturele sprong of PR-stunt van het regime?

Culturele sprong voorwaarts of pr-stunt van het regime? Niet eerder trad in Saoedi-Arabië zo’n grote popster op als Mariah Carey. Donderdagavond gaf de Amerikaanse zangeres een concert, samen met onder anderen de Nederlandse dj Tiësto. Het leverde Carey veel kritiek op, ook van sommige Saoedische vrouwen. Zij vinden optreden ongepast, zolang vrouwenrechtenactivisten in Saoedi-Arabië gevangen zitten.
01/31
2019

Na de kolenmoord dromen ze hier in de Oost-Duitse mijnstreek Lausitz van een Tesla-fabriek

Berlijn wil af van de Duitse bruinkoolverslaving. Het klimaat vraagt erom. De kolencentrales moeten binnen twee decennia dicht, luidt het advies. Het betekent de dolksteek voor de Oost-Duitse mijnstreek Lausitz. Daar dromen ze nu van een gigantische accu-fabriek.
01/31
2019

Het ‘nekvel-incident’ roept de vraag op: wat gaat er mis/goed op het vmbo?

Met het ‘nekvelincident’ in Heemskerk kwam het vmbo weer eens negatief in het nieuws, na het grote examendebacle op het VMBO Maastricht. Gaat het op alle vmbo-scholen in Nederland mis? Een rondgang langs vmbo-docenten geeft een genuanceerder beeld.
01/31
2019

Nooit meer een rups tussen je krop: sla die op water groeit is in opmars

Het tandenknarsen, vanwege die vervelende zandkorrels, moet straks definitief tot het verleden behoren. Sla gekweekt in een waterbassin − dus zonder aarde − is aan een gestage opmars bezig. Albert Heijn kan vanaf deze week het hele jaar rond sla uit Nederland halen.
01/31
2019

Nieuwe Unilever-topman heeft stevige dobber aan nalatenschap roemruchte voorganger Polman

Alan Jope, de Schotse opvolger van Paul Polman als topman bij Unilever, moet aan de bak. De Brits-Nederlandse multinational (onder meer Dove, Calvé, Ben & Jerry’s) heeft in diverse markten te maken met ‘uitdagende omstandigheden’ en zit verder nog met enkele onopgeloste slepende kwesties, zoals de Brexit en de locatie van het hoofdkantoor.
01/31
2019

Zo proberen de algoritmen van NPO Start jouw smaak te verbreden

‘Probeer ook eens.’ Wie deze woorden afgelopen maand op NPO Start zag, was ongemerkt proefpersoon in een onderzoek naar kijkgedrag op het platform. De NPO testte of programma’s met een grote publieke waarde meer bekeken worden als ze zijn aangeraden door datagestuurde, gepersonaliseerde aanbevelingen. Lukt dat? En hoe wordt die publieke waarde eigenlijk bepaald?
01/31
2019

Alles riekt hier naar onbeschaamde rijkdom van enkelen en buitensporige armoede van de rest

Sigaretten zijn hier een stuk duurder dan in Frankrijk. Dat is tot op heden mijn grootste verrassing. Ik dacht hier alle Egyptische merken voor een habbekrats te vinden, maar men vertelt me dat ze hier alleen vervaardigd worden van tabakssoorten uit Griekenland en Turkije, waarvoor bij ­invoer in Egypte enorm veel ­accijns betaald moet worden.