12/31
2018

Nederland bereid ‘evenredig deel’ vluchtelingen van Sea-Watch 3 op te nemen

Nederland heeft zich bereid verklaard mogelijk een deel op te nemen van de 32 Afrikaanse vluchtelingen die aan boord zijn van het reddingsschip Sea-Watch 3, die onder Nederlandse vlag voor de kust van het eiland Malta dobbert. Volgens een woordvoerder van het ministerie van Justitie en Veiligheid is Nederland in overleg met andere Europese landen om tot een evenredige verdeling te komen van de Sea-Watch-3-opvarenden.
12/31
2018

Vuurwerkbranche wil verbod op gevaarlijke single shot

Belangenvereniging voor de vuurwerkbranche BPN pleit voor een verbod op de single shot, een type vuurwerk dat onder de jeugd heel populair is. Vanuit een huls wordt een lichtkogel de lucht in geschoten, waarna een flinke knal klinkt. De jaarlijks 10 miljoen in Nederland verkochte single shots zijn uitermate gevaarlijk volgens BPN en bovendien oorzaak van de grootste geluidsoverlast tijdens de jaarwisseling.
12/31
2018

Mysterie aangespoelde Duitse urnen opgelost, per ongeluk van een schip gevallen

De drie mysterieuze zwarte Duitse urnen met as die de afgelopen dagen aan de Nederlandse kust werden gevonden, zijn per ongeluk van een schip gevallen. De bemanning die de as moest verstrooien, verzweeg wat er was gebeurd. Pas nadat de urnen werden gevonden, kwam de zaak uit.
12/31
2018

Bosnisch Banja Luka annuleert nieuwjaarsconcert vanwege demonstraties

De burgemeester van het stadje Banja Luka annuleert het nieuwjaarsconcert vanwege de groeiende protestbeweging Gerechtigheid voor David, die opheldering eist over de mysterieuze dood van een 21-jarige student. Afgelopen zondag gingen duizenden mensen de straat op, ondanks hard optreden van de regering.
12/31
2018

Nederlanders knallen voor 70 miljoen euro aan vuurwerk de lucht in

Steeds minder Nederlanders kopen vuurwerk, maar de krimpende minderheid van vuurwerkliefhebbers geeft wel steeds meer geld uit aan pyrotechnische hoogstandjes. Vijf op de zes Nederlanders spenderen geen cent aan vuurwerk, bijvoorbeeld omdat ze het zonde van het geld vinden. Maar de 17 procent van de Nederlanders die vuurwerk koopt, schiet dit jaar zo’n 70 miljoen euro de lucht in, 2 miljoen euro meer dan vorig jaar.
12/31
2018

Taliban praten met Iran over vrede in Afghanistan

Een delegatie van de Taliban is zondag aangekomen in de Iraanse hoofdstad Teheran. Op het eerste gezicht is het een opmerkelijk bezoek: de soennitische opstandelingen gaan met de sjiitische regering praten over vrede in Afghanistan. Het lijkt er echter op dat de twee achter de schermen samenwerken, omdat zij de invloed van Islamitische Staat (IS) in Afghanistan, een gezamenlijke vijand, willen inperken.
12/31
2018

Eerste prominent meldt zich voor race tegen Trump in 2020: de linkse senator Elizabeth Warren

De spraakmakende senator Elisabeth Waren (69) heeft zich maandag kandidaat gesteld voor de Amerikaanse presidentsverkiezingen van 2020. Zij is de prominentste Democratische politicus die tot nog toe heeft aangekondigd Donald Trump te willen uitdagen.
12/31
2018

‘Ik heb heel langzaam mijn eigen weg gevonden’

‘Iedereen vraagt altijd naar mijn grote doorbraak. Welke film? Welke rol? Dan zeg ik: geen idee waar je het over hebt. Niemand heeft me ooit de sleutels overhandigd van het acteursimperium. Ik heb heel langzaam mijn eigen weg gevonden.’
12/31
2018

Florence Pugh maakt grote indruk in The Little Drummer Girl (vier sterren)

The little drummer girl, een BBC-serie gebaseerd op de gelijknamige roman van John Le Carré uit 1983, gaat over een jonge Britse actrice die undercover gaat voor de Israeli’s om een Palestijnse terroristencel op te rollen – en haar rol zo goed speelt dat de Israeli’s (en de kijker) niet meer weten aan welke kant ze staat. Als ze dat zelf nog weet. The little drummer girl mag gaan over de strijd tussen de Palestijnen en de Israelische geheime dienst die in de jaren zeventig en tachtig op het Europese continent werd uitgevochten; het is ook een verhaal over een actrice, een regisseur (haar ‘handler’) en haar tegenspeler (de spion met wie ze repeteert) die de weg in hun eigen plot lijken kwijt te raken.
12/31
2018

Hamlet, de familievøørstelling is een geoliede lachmachine (vier sterren)

De muzikale onderbrekingen moeten zorgen voor diepgang in alle meligheid, maar halen vooral het tempo eruit.