10/31
2018

In welke privégegevens mag de Belastingdienst allemaal kijken?

Belastinginspecteurs mogen vrijwel onbeperkt rondneuzen in het privéleven van de burger, mits zij dat doen in het kader van de belastingcontrole. Dat wettelijk recht informatie op te vragen gaat verder dan alleen bank- en inkomensgegevens. De Belastingdienst kan ook navragen waar en wanneer iemand heeft geparkeerd, wanneer hij met de trein heeft gereisd en welke tentoonstellingen een houder van een museumkaart heeft bezocht.
10/31
2018

Disneys moderne make-over van De notenkraker is een feministische, inclusieve sprookjesfilm

The Nutcracker is een zoete mix van Alice in Wonderland, Sissi en het Dickensiaanse Londen.
10/31
2018

Girl is niet minder dan een droomdebuut voor Lukas Dhont (vier sterren)

De jonge Victor Polster vertaalt het knappe script fenomenaal.
10/31
2018

Werk aan de winkel voor Thom de Graaf: de Raad van State wil zichzelf hervormen

Donderdagochtend treedt aan de Haagse Kneuterdijk een nieuwe onderkoning aan. D66-prominent Thom de Graaf volgt CDA-coryfee Piet Hein Donner op als vicevoorzitter van de Raad van State. Hem wacht de taak een doelgerichte en betekenisvolle club te maken van een losse verzameling parmantige dames en heren. Maar hoe?
10/31
2018

Een zoektocht naar het succes van de Chinese webwinkelgigant

De douane worstelt met de snel groeiende stroom goederen die Nederlandse consumenten bestellen bij niet-Europese webwinkels. Het aantal invoeraangiften is gestegen met 20 tot 30 procent, de douane heeft extra personeel nodig, de werkdruk rijst de pan uit. Een van de oorzaken: de populariteit van de Chinese webgigant Alibaba.
10/31
2018

Scholen gaan griep te lijf met gratis vaccin en premie van 405 euro voor docenten

Leraren in het basis- en voortgezet onderwijs en op mbo-opleidingen in Amsterdam kunnen gratis een griepprik halen. Dat heeft het Amsterdamse stadsbestuur besloten. Het wil zo voorkomen dat te veel docenten door griep worden geveld en scholieren naar huis moeten worden gestuurd. Andere scholen gaan zelfs nog verder en belonen docenten met een financiële vergoeding als ze een prik halen.
10/31
2018

Omstreden psycholoog spreekt ‘totalitaire wannabe’s’ en bewonderaars toe

‘Meneer Peterson, ik ben een groot fan van u en dit is een van de mooiste dagen van mijn leven’, zegt de student die woensdagmiddag in Amsterdam de eer heeft de Canadese psycholoog Jordan Peterson de laatste vraag van de middag te stellen. ‘Wat adviseert u jonge mensen zoals ik wanneer zij gehoord willen worden en niet willen schreeuwen?’
10/31
2018

Subsidieaanvraag zwangere wetenschapper onzorgvuldig behandeld, oordeelt Raad van State

Ze had gevraagd of wetenschapsfinancier NWO rekening kon houden met haar zwangerschap, maar dat gebeurde niet. En dus moest de hoogzwangere wetenschapper Christina Eckes één dag voor ze was uitgerekend nog een weerwoord schrijven voor haar subsidieaanvraag. Die aanvraag werd vervolgens afgewezen. Woensdag oordeelde de Raad van State dat NWO onzorgvuldig heeft gehandeld. Eckes mag haar aanvraag opnieuw indienen.
10/31
2018

Vioolopnamen voor lesmethode overgespeeld na #MeToo-commotie rondom violist Preucil

Het is een van de populairste manieren om kinderen viool te leren spelen: zet ze de Suzukimethode voor. De gedachte: je leert kinderen muziekmaken op dezelfde manier als waarmee zij zich een taal eigen maken – eerst luisteren, dan nadoen, dan pas leren ze lezen. Bij ‘Suzuki’ beginnen de kinderen bij voorkeur jong en spelen ze mee met opnamen.
10/31
2018

Het was alsof Jensen vijf jaar in winterslaap was geweest en wakker werd in een nieuwe wereld

Er gebeurde dinsdagavond iets wonderbaarlijks op televisie. Op RTL 5 was een geluid te horen dat je anders nooit hoort. Een geluid dat stelselmatig wordt genegeerd door de media, terwijl het in brede lagen van de samenleving klinkt. Het geluid klonk als een mannenstem. De bezitter ervan bleek Robert Jensen, die na een sabbatical van vijf jaar terugkeert met een talkshow om het volk te geven wat het onthouden wordt.