06/30
2018

Bij de Marrons zijn de gevolgen van slavernij nog volop voelbaar

‘Stop’, zegt Kenneth Lazo. ‘Hier mag je niet verder, dit is een gebedsruimte.’ Hij heeft al eerder plekken in zijn dorp aangewezen waar ‘contact met de voorouders’ wordt gelegd. Sacrale plaatsen dus. Maar wat de bezoeker feitelijk ziet, is enkel dit: een groepje kletsende jongeren dat televisie zit te kijken.
06/30
2018

Burgemeester Ahmed Aboutaleb: Kabinet moet excuses maken voor slavernij

Nederland moet officieel excuses maken voor het slavernijverleden. De Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb roept het kabinet op dit gebaar te maken. 'Voor het leed dat tienduizenden is berokkend. Om definitief een punt te zetten achter deze donkere bladzij uit de geschiedenis.'
06/30
2018

Cabaretduo Yentl en de Boer live op onze redactie

06/30
2018

Marine Le Pen verzoent zich met haar vader Jean-Marie ter gelegenheid van zijn 90ste verjaardag

Nog maar drie jaar geleden werd Jean-Marie Le Pen door zijn dochter Marine uit het Front National gezet, de extreemrechtse partij die hij in 1972 oprichtte. Maar Marine en haar zus Marie-Caroline hebben de ruzie met hun vader bijgelegd om vandaag samen met hem zijn 90ste verjaardag te vieren.
06/30
2018

Hoe kon het zo misgaan met Philip O., wil de Tweede Kamer weten

Kamerleden willen opheldering van minister Ferdinand Grapperhaus van Justitie en Veiligheid over de dood van Joost Wolters. Deze 38-jarige Amsterdammer werd vorig jaar zonder aanleiding doodgestoken in de Amsterdamse metro 53. De dader was Philip O., een psychiatrisch patiënt van het AMC op onbegeleid verlof.
06/30
2018

Coalitie steunt Turkije-plan Segers niet; wel bijval voor ergernis over uitholling rechtsstaat

Regeringspartijen VVD, CDA en D66 verwerpen de suggestie van ChristenUnie-leider Gert-Jan Segers om Turkije uit te sluiten van het belangrijkste artikel in het NAVO-verdrag: een aanval op één is een aanval op allen.
06/30
2018

Podcast: De verloren tapes van jazzlegende John Coltrane

Verloren gewaande opnames die tóch nog uitkomen zijn altijd spannend. Des te meer als ze van de legendarische jazzsaxofonist John Coltrane zijn. Wat maakt dat zo speciaal? En wat was Coltrane voor man? Je hoort het in deze nieuwe aflevering van het Volkskrantgeluid Cultuur van muziekjournalist Gijsbert Kamer en jazzsaxofonist Benjamin Herman.
06/30
2018

Nieuwe staalreus is een feit: thyssenkrupp Tata Steel

De vorig jaar aangekondigde staalfusie van het Duitse ThyssenKrupp en het Brits/ Nederlandse Tata Steel is na lang onderhandelen officieel beklonken. In IJmuiden zullen bij het voormalige Hoogovens door het samengaan van beide bedrijven 400 banen komen te vervallen. Dat zal gaan zonder gedwongen ontslagen. Nu werken op deze locatie 9300 mensen.
06/30
2018

De metromoord: alle instanties faalden en toen was Joost dood

Een jaar geleden werd Joost Wolters doodgestoken in de metro in Amsterdam. Zonder aanleiding, door een man die niet op vrije voeten had mogen zijn. Hoe de instanties faalden.
06/30
2018

‘Ernstige inschattingsfouten’ in aanloop moord Amsterdamse metro

Het Academisch Medisch Centrum (AMC) in Amsterdam is tekortgeschoten in de begeleiding van Philip O., de man die vorig jaar in de Amsterdamse metro een willekeurige passagier doodstak. Het ziekenhuis had niet de juiste expertise voor deze ‘zware’ patiënt en schatte daardoor de geweldsrisico’s verkeerd in voordat O. op onbegeleid verlof mocht.