05/31
2018

Syriërs geven leven in Nederland een 8,5 – maar hun toekomst stemt somber

Hun positie in de Nederlandse samenleving kent nog tal van onzekerheden, maar toch voelt het gros van de Syriërs die tussen 1 januari 2014 en 1 juli 2016 een status in Nederland heeft gekregen zich thuis. Ze hebben goede contacten met Nederlanders, ervaren nauwelijks discriminatie en willen al helemaal niet terugkeren naar hun land van herkomst – ondanks de heimwee.
05/31
2018

Brussel slaat genadeloos terug na importheffingen VS – wat kan Washington verwachten?

Brussel is zo ontgoocheld over het gedrag van trouwe vriend en handelspartner Amerika, dat het ongekend hard terugslaat. Wat mag Washington verwachten?
05/31
2018

De schijnbare vanzelfsprekendheid is wat De Spelende Mens zo mooi maakt

Volwassen mensen speelden alsof het de normaalste zaak van de wereld was. En waarom zou het dat niet zijn?
05/31
2018

Hoe de Spaanse premier Rajoy ten onder ging aan corruptie in zijn partij

Voor het eerst in de Spaanse geschiedenis stuurt het parlement een premier naar huis. Mariano Rajoy struikelt over de corruptie in zijn partij. ‘Uw tijd is op, treed af’, roept aartsrivaal Sánchez, die zelf aast op de premierszetel.
05/31
2018

Vijfsterrenbeweging en Lega slaan handen in een: Italië krijgt toch een regering

De klucht is ten einde, Italië krijgt toch een regering. Donderdagavond sloten de populistische Vijfsterrenbeweging en de extreemrechtse Lega alsnog een akkoord over hun nieuwe Regering van Verandering, die alsnog zal worden geleid door de 53-jarige advocaat Giuseppe Conte, en die alsnog van plan is ruim 100 miljard euro extra uit te geven.
05/31
2018

VS zetten vrijhandelsverdrag met Canada en Mexico nog verder onder druk

Het schoot maar niet op met die Nafta-besprekingen, zei de Amerikaanse minister van Handel Wilbur Ross donderdag. En dus liet hij zijn zweep neerkomen op de ruggen van zijn handelspartners, Canada en Mexico, en verklaarde de in maart door president Donald Trump aangekondigde importtarieven op staal en aluminium ook op deze buren van toepassing.
05/31
2018

Radna Fabias wint Buddingh’-prijs voor beste poëziedebuut

De C. Buddingh’- prijs voor het beste poëziedebuut is toegekend aan Radna Fabias (1983) voor haar bundel Habitus. Juryvoorzitter Jeroen Dera reikte haar de prijs van 1.200 euro uit tijdens het festival Poetry International in Rotterdam en noemde de bekroonde bundel zinderend, rauw, donker-humoristisch en uitgesproken lyrisch.
05/31
2018

De online winkelstraat is voor elke dief een walhalla: daar gaan uw creditcard-gegevens

De websites van veel kleinere instellingen als winkels, scholen, zorgverleners en hobbyclubs zijn zo kwetsbaar, dat hackers er uw achtergelaten persoonsgegevens kunnen stelen. Het gaat om 375 duizend websites. Heeft u ooit iets online besteld?
05/31
2018

Nee, de voorstelling gaat niet over haar familie, maar Nguyen verbeeldt in Saigon ook háár postkoloniale pijn

Het is een van de verdrietigste voorstellingen die je ooit hebt gezien. Mooi verdrietig, niet sentimenteel. De ontroering wordt je niet opgedrongen, niet opgewekt door een handig effect – met muziek, of een emotionele uitbarsting van een acteur. Nee, dit is het soort ontroering dat je langzaam bekruipt. Het soort dat zich vasthaakt in je hart, en daar een tijdje blijft huizen – misschien wel voor altijd. Noem het existentiële ontroering. Melancholie.
05/31
2018

Tweede Kamer klaar voor confrontatie met Rusland over neerhalen MH17

De voltallige Tweede Kamer is klaar voor een confrontatie met Rusland over het neerhalen van vlucht MH17. Alleen Forum voor Democratie weigert nog te spreken van ‘onomstotelijk bewijs’.