12/30
2010

Verontrustende landschappen uit het onderbewuste van de computer

Wat voor beeld krijg je als je een geschilderd landschap van bijvoorbeeld Gauguin, Van Gogh, Cézanne, Turner of Constable met een speciale software vertaalt naar een gesimuleerd driedimensionaal beeld? De Catalaanse kunstenaar Joan Fontcuberta (1955) ontdekte deze techniek bij de Amerikaanse luchtmacht, die tweedimensionale cartografische informatie omzet naar 3D. Het resultaat van deze ’bewerking’ zijn nieuwe, virtuele landschappen.
12/30
2010
De man is een sul, pindakaas zit vol vitamines, en zonder de juiste tandpasta kun je een kus wel vergeten. Tenminste, dat wil de reclame uit het Nederland van de vorige eeuw ons doen geloven.
12/22
2010
De Belgische aartsbisschop André-Joseph Léonard kan zich voorstellen dat er een fonds komt om schade te vergoeden aan slachtoffers van seksueel misbruik. Maar alleen als dat ook van toepassing is op andere instituten waarbinnen seksueel misbruik plaats heeft, zoals scholen, sport- en zorginstellingen. Ook moet het een vrijwillig systeem worden. De enige instantie om het misbruik te bestraffen, is volgens Léonard de openbare justitie.
12/20
2010
Voor het eerst wordt openheid gegeven over de verbondenheid tussen de Oranjes en kroondomein Het Loo. Vooral koningin Wilhelmina en prins Hendrik drukten een ingrijpend stempel op het het grootste landgoed van Nederland.
12/09
2010
De gemiddelde Chinees walgt van hun werk. Met hun politiek-kritische kunst opereren de gebroeders Gao, bevriend met Nobelprijswinnaar Liu Xiaobo, op het randje van de gevarenzone.
12/09
2010
kunst of Kunst? - Architect H.P. Berlage maakte een pompeus ontwerp voor het Haagse Gemeentemuseum. Het werd nooit uitgevoerd, maar de maquette is te zien op een expositie van de kunstenaar, in zijn bescheidener tweede versie van het museum in Den Haag.
12/08
2010
Piet Mondriaan beleefde zijn bloeiperiode in Parijs. Daar zette hij de belangrijkste stappen naar de zwarte lijnen en primaire kleuren waarmee hij beroemd zou worden. Een tentoonstelling in het Centre Pompidou belicht zijn Parijse leven.